Трима в битката за председател на Народното събрание

Трима в битката за председател на Народното събрание се очертаха днес. След като

от „Продължаваме промяната“ промениха мнението си

и обявиха, че ще предложат свой кандидат, днес и от БСП намекнаха, че ще издигнат такъв. Засега обаче не е ясно кой ще е той.

Още миналата седмица стана ясно, че кандидатът за поста на най-голямата политическа формация в 48-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС, ще е Росен Желязков. Очакването, че бившият транспортен министър и водач на благоевградската листа на ГЕРБ ще е единственият номиниран баче остана само няколко дни. От ПП заявиха вчера, че също ще издигнат свой кандидат. Номинацията им ще е бившият председател на предното НС – Никола Минчев. Той бе свален от поста седмица преди парламентът да свали с вот на недоверие и кабинета на ПП.

Изненадващо днес и от БСП намекнаха, че се предложат свой човек за председател на Народното събрание. Това стана след края на срещата за нужните икономически мерки, организирана по инициатива на БСП. На въпрос

дали ще подкрепят Росен Желязков от ГЕРБ или Никола Минчев от ПП,

соцлидерът Корнелия Нинова много значително каза: „Утре ще е интересно, ще разберете за третата опция“.

Тя потвърди, че ще издигнат номинация за председател на НС, но не каза име. Днес групата щяла да го реши.

Преди това ГЕРБ подчертаха, че няма да подкрепят друг за председател, освен Желязков. Калина Константинова от ПП пък посочи, че предвид факта, че ГЕРБ не могат да свормират мнозинство, втората по големина партия може да излъчи председател. И настоя, че Минчев има качествата за поста. Това, че той бе свален от поста означава, че партиите, които са го свалили могат да се поправят.

- реклама -