Нобелова награда, физика, екзопланети, Вселена

Трима учени с Нобел за физика: Промениха разбирането ни за мястото на Земята във Вселената

Кралската шведска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда за физика за 2019 г.

Наградата е разделена между Джеймс Пийбълс „за теоретични открития във физическата космология“, а другата половина между Майкъл Майор и Дидие Келоз „за откриването на екзопланета, обикаляща звезда от слънчев тип“.

Те са разкрили тайни на Вселената, включително разбирането ни за мястото на Земята във Вселената.

Наградите бяха обявени на пресконференция от професор Горан Хансон, генерален секретар на академията.

Моделът на Големия взрив разкрива раждането на Вселената от първите й моменти, преди почти 14 милиарда години, когато е била изключително гореща и гъста.

Оттогава Вселената се разширява, става все по-голяма и по-студена. Едва 400 000 години след Големия взрив, Вселената става прозрачна и светлинните лъчи са в състояние да пътуват в Космоса. Дори днес това древно лъчение е навсякъде около нас и в него са закодирани много от тайните на Вселената.

Само пет процента от съдържанието на Вселената е известно в момента – материята, която представлява звезди, планети, дървета – и ние. Останалите, 95 на сто, са непозната тъмна материя и тъмна енергия. Това е мистерия и предизвикателство за съвременната физика.

През октомври 1995 г. Майкъл Майорл и Дидие Келоз обявиха първото откриване на планета извън нашата Слънчева система, екзопланета, която гравитира около звезда от слънчев тип в нашата родна галактика Млечния път.

В обсерваторията Haute-Provence в Южна Франция, те успяват да видят планета 51 Pegasi b – газообразна топка, сравнима с най-големия газов гигант на Слънчевата система – Юпитер.

Това откритие предизвика революция в астрономията и оттогава в Млечния път са открити над 4000 екзопланети.

Все още се откриват странни светове, с невероятно богатство от размери, форми и орбити. Те провокират нашите предварително създадени представи за планетарните системи и принуждават учените да преразгледат теориите си за физическите процеси зад произхода на планетите.

В търсенето на екзопланети, евентуално можем да намерим отговор на вечния въпрос дали има живот освен на Земята.

Тазгодишните лауреати преобразиха представите ни за Космоса, се казва в съобщението на Нобеловия комитет. Докато теоретичните открития на Джеймс Пийбълс допринесоха за нашето разбиране за това как еволюира Вселената след Големия взрив, Мишел Майор и Дидие Келоз изследваха нашите космически квартали на лов за неизвестни планети.

Техните открития завинаги промениха представите ни за света.

 

- реклама -