журналисти Йълдъръм смъртно наказание, Турция конституция съдия Хага ООН международен съд

Трима турски журналисти получиха доживотни присъди

Истанбулски съд даде най-тежкото наказание – доживотен затвор – на шестима обвиняеми, сред които известните журналисти Назлъ Ълъджак, Ахмет Алтан и неговият по-малък брат Мехмет Алтан. Те бяха признати за виновни по обвинението „опит за премахване на конституционния ред в Република Турция като прибегнат до използването на сила и насилие“, съобщи в. „Хюриет дейли нюз“.

В заключителното изслушване Назлъ Ълъджак, Ахмет Алтан, Мехмет Алтан, Феви Язъджъ, Якуп Шимшек и Шукрю Тюгрул Озшенгюл бяха признати за виновни и получиха тежките присъди. Условията за излежаване на наказанието предполагат, че те ще бъдат в изолирано затворено помещение до 23 часа на ден, без право на помилване и с ограничени посещения.

Друг заподозрян в случая, Тибет Мурат Санлиман, беше оправдан.

Съдийската колегия взе решение срещу възможно съкращаване на присъдата на виновните.

Делото, известно като насочено срещу „медийното крило“ на Фетхуллалистката терористична организация (ФЕТО), включваше и укрили се от правосъдието като Екрем Думанлъ, главен редактор на вестник „Заман“, чието издаване беше прекратено след обявяването на извънредно положение през май 2016 г., както и журналистите Емре Усулу и Тунчай Опчин.

- реклама -