Трима шефове на „Фукушима“ застават пред съда по обвинения за небрежност – СНИМКИ

Токийският окръжен съд започва днес гледането на дело за небрежност срещу трима шефове на компанията оператор на атомна централа „Фукушима“ – ТЕПКО

Обвинението е след ядреното бедствие през 2011 г., предадоха световните агенции.

Делото е първото, от което се очаква да установи дали от компанията може да се търси наказателна отговорност, отбелязва Асошиейтед прес.

След като централата понесе тежки поражения от опустошително земетресение и породено от него цунами, радиацията се разпространи в околните общини. Шест години след катастрофата някои райони все още са необитаеми.

Процесът е срещу бившия президент на управителния съвет на ТЕПКО Цунехиса Кацумата (77-годишен) и двама бивши вице-президенти – Сакае Муто (на 66 г.) и Иширо Такекуро (на 71 г.), посочва Франс прес.

Прокурорите закриха случая, но по-късно тримата бяха подведени под отговорност след иск на граждански инициативен комитет.

В началото на дебатите тримата бивши ръководители заявиха, че са невинни. По думите им е било невъзможно да се предвиди подобна катастрофа. Те се извиниха, съобщават японски медии.

Тези трима души със сигурност не са единствените отговорни. Но е изключително важно те да кажат каква роля са изиграли, заяви Хасийо Такада от „Грийнпийс Япония“.

Кой е отговорен, какъв низ от факти е довел до тази катастрофа и досега не е ясно. А ако не питаме кой е отговорен, има опасност тази трагедия да се повтори, каза Рюико Муто, председателка на гражданския комитет. Животът на много хора беше съсипан и искам обвиняемите да знаят за гнева и болката им, добави тя.

При операциите за спешна евакуация след бедствието в болница починаха 44 души. А други 13 (военни и служители на ТЕПКО) бяха ранени.

Властите твърдят, че нито един от смъртните случаи не се дължи пряко на радиацията от трите аварирали реактора на АЕЦ „Фукушима-1“. Те обаче признават официално смъртните случаи, свързани с последвалата евакуация.

Източник: БТА

- реклама -