басейн плуване, допинг

Трима наши национали по плуване са хванати с допинг

Трима национали по плуване са дали положителни проби за допинг. Новината бе потвърдена от президента на федерацията Георги Аврамчев. Шефът на антидопинговия център д-р Виолета Заркова съобщи, че забраненият медикамент е станозолол, съобщи БНТ. Наказанието за този препарат е четири години. Станозолол е допингът, с който Бен Джонсън изгърмя на олимпийските игри в Сеул през 1988-а.

Според bTV имената на националите са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. В момента тече процедура, като тримата уличени трябва да кажат дали искат отваряне на Б проба, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК. Баблаков има покрит норматив за 100 метра бруст за Олимпиадата в Токио. Той е едва на 18 години.

Проверката за употреба на забранени стимуланти е направена от българска страна на 4 февруари, а пробите са изпратени във Виена.

„Голям шок и изненада. От две години използваме еднакви витамини, има над 50 отрицателни проби. Недоумявам как са станали тези 3 положителни проби. Не са на водещи състезатели. Можем да говорим за външна намеса. Става дума за пълнолетни плувци, които сами са го взели (б. ред – станозолола). Ще проведем собствено разследване“, каза Аврамчев за бТВ.

Той твърди, че дисциплината в тима ни не е нарушена: „Те са достатъчно зрели и пълнолетни. Всеки сам може да вземе медикаменти. Някои хора ни забиха нож в гърба. Не очаквам повече положителни проби“, добави той.

Родното плуване бележи подем през последните години, като до момента страната ни има три квоти за олимпийските игри в Токио, спечелени от Антъни Иванов, Калоян Лефтеров и Йосиф Миладинов.

- реклама -