Яворов

Трима международни оценители правят оценка на къщата-музей на Яворов

„Извършва се обследване за тежести и се извършва нова оценка. Поискахме от трима международни оценители оценка на имота като стойност, за да бъдем сигурни, че това, което правим отговаря на обществения интерес”.

Това каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов по повод проблемите с къщата-музей на Яворов. Преди време стана ясно, че Столична община иска да придобе имота, след като той бе обявен на търг от съдия-изпълнтел. „Надявам се всичко да мине добре и да го получим, очакваме подкрепа от държавата за самото закупуване”, обясни още Чобанов.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля. Въпреки че е паметник на културата, в момента къщата е частна собственост.

Днес отбелязваме 104 години от смъртта на големия поет

По този повод Националният литературен музей организира панихида на гроба на Пейо К. Яворов в Централен гробищен парк – София.

„Яворов е не само голям български поети, той е световен поет“, подчерта директора на музея Атанас Капралов. По думите му българите имаме наистина големи творци, с които можем да бъдем горди и най-малкото, което можем да направим е да пазим тяхната памет. „Защото ние не пазим паметта само на един голям български поет и революционер по този начин, ние просто пазим паметта на България по този начин за днешните и за идните поколения”, заяви той.

Яворов е погребан в Централните софийски гробища до любимата си Лора Каравелова. Благодарение на Инициативния комитет за възстановяване на гроба на Лора Каравелова и със съвместните усилия на Националния литературен музей, Столична община и ОП „Гробищни паркове”, липсващият от дълги години надгробен кръст бе възпроизведен по снимка и поставен на мястото му.

- реклама -