Четирима загинали, 79 са в неизвестност след експлозия на газ в жилищен блок в руския град Магнитогорск

Трима души загинаха, а 79 са в неизвестност след взрива на газ и частичното срутване на десететажен панелен жилищен блок с 12 входа в уралския град Магнитогорск, съобщиха властите на руската Челябинска област, цитирани от ТАСС.
Спасителите извадиха от руините на рухналия вход общо 10 души и телата на жертвите.

Четирима са ранени, сред които едно дете; пострадалите са изпратени за преглед в медицински заведения, съобщи местният клон на министерството на извънредните ситуации (МИС).

Газът изглежда е експлодирал на втория етаж от сградата, построена през 1973 г. Евакуирани са хората от два входа – 60 души, съобщи градската управа на своя сайт. По предварителни данни са повредени 48 апартамента, в които са живели 110 души.
Блокът се намира в центъра на Магнитогорск, на булевард „Карл Маркс“; в сградата има и офиси на различни организации, посочва агенцията.

Подаването на газ за блока е спряно. Според зам.-губернатора Олег Климов в него живеят 1100 души. Губернаторът Борис Дубровски – шеф на оперативния щаб по случая, информира за 300 нуждаещи се от подслон след експлозията. За тях се подготвя общежитие, добави той.

Спасително-издирвателните действия на местопроизшествието продължават. В тях участват всички градски спешни служби – 469 души с 66 единици техника, включително специалисти от федералното министерство на извънредните ситуации.
Режим на извънредна ситуация е обявен в целия град с население над 415 000 души. По нареждане на руския президент Владимир Путин за Магнитогорск заминава здравният министър Вероника Скворцова, която наред с областните здравни власти ще координира организирането на медицинска помощ за пострадалите, съобщи Кремъл.
По данни на федералния хидрометеорологичен център температурата на въздуха в Магнитогорск е минус 17 градуса, валежи не се очакват, скоростта на вятъра е два метра в секунда.

Студът затруднява работата на аварийните екипи и създава проблеми за хората, които може все още да се намират под развалините, заяви местният клон на МИС.
Федералната служба за сигурност потвърди, че причината за срутването е взрив на битов газ и че това е единствената версия.

Източник: БТА

- реклама -