Космос

Трима души ще посрещнат Нова година в Космоса

Руснакът Олег Кононенко, американката Ан МакКлейн и канадеца Давид Сен-Жак са единствените трима души, които ще посрещнат новата 2019-та година в Космоса. Те излетяха в началото на декември от космодрума в Байконур.

Тримата са настоящия екип на Международната космическа станция

Космос

Те работиха заедно със своите предшественици близо две седмици, преди другите трима космонавти – Сергей Прокопиев, Серина Чанселър и командир Александер Герст успешно да се завърнат на Земята на 20 декември.

На около 360 километра над Земята, астронавтите са постоянно ангажирани със своята изследователска работа. Въпреки това, за Нова година те получават малко по-дълга почивка.

Тримата, които живеят точно на 907 квадрата обаче нямат много място за танци, тъй като МКС е почти изцяло заета от оборудване и доставки. Освен това космонавтите са на специална диета, която им помага да „складират“ енергията си, като в същото време поддържа физическата им форма. Така, че моментално зачеркваме пищната новогодишна трапеза за тях.

Астронавтите определено няма да вдигнат и традиционната наздравица с чаша шампанско в полунощ, защото алкохола в Космоса е забранен. Или поне до колкото хората имаме право да налагаме подобни интерпланетарни ограничения.

И все пак празника в Космоса не е съвсем лишен от предимства, защото станцията се завърта около земната орбита на всеки 90 минути. Това на практика означава само едно:

Астронавтите на МКС ще посрещнат Нова година цели 16 пъти!

Само си представете как изглежда нашата планета в тези мигове.

Но, ако трябва да официализираме нещата, за космонавтите официално 2019-та година ще настъпи по същото време, в което я посрещат във Великобритания, тъй като станцията работи по Гринуичко време.

- реклама -