астронавти

Трима астронавти се прибраха у дома след 6 месеца в космоса (СНИМКИ, ВИДЕО)

Космическият кораб „Съюз ТМА-20М“ с двама руски и американски астронавт се приземи успешно в Казахстан след 6 месеца в космоса.

Със завръщането си на планетата летателният апарат се превърна в последния кораб от старата руска технологична серия „Союз“, летял в космоса.

астронавти

2 752 обиколки около Земята

Спускаемият апарат от космическия кораб кацна в Казахстан точно три часа и половина след разкачването му от Международната космическа станция. С него на Земята се върнаха руските космонавти Алексей Овчинин и Олег Скрипочка, както и американският астронавт Джефри Уилямс. Тримата прекараха в орбита общо 172 дни.

астронавти
Джефри Уилямс

Астронавтът от НАСА Джеф Уилямс се върна на Земята като американски рекордьор по престой в Космоса – общо 534 дни в рамките на четири мисии.

Олег Скрипочка

Уилямс и руските му колеги са изминали почти 73 милиона мили в Космоса и са обиколили Земята 2 752 пъти, преди да се приземят в южната степ на Казахстан.

Алексей Овчинин

Световният рекорд по престой в Космоса остава на руснака Генадий Падалка, прекарал 879 дни в орбита.

До изпращането на нови членове на екипажа, в Международната космическа станция ще работят руският космонавт Анатолий Иваниши, японецът Такуя Ониси и американката Катлийн Рубинс.

- реклама -