Трифоновден е
На 1 февурари се почита паметта на свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради вярата си. По нашите земи се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята и те се благославят за плодородие.
Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.
Денят е известен като празник на лозари, винари и кръчмари. В първия ден на февруари се подрязват лозята, за да е плодородна годината. Трапезата на Трифон Зарезан трябва да е изобилна, а виното да се лее.
Традициите повеляват още в ранно утро домакинята да приготви пълнена кокошка
и домашна питка за здраве, късмет и берекет.След омесването на домашния хляб домакинята не бива да мие ръцете си, защото според поверието така ще отмие късмета на дома и годината няма да е богата.
На 1 февруари обичаят повелява да се зарежат лозята,
за да бъде годината богата. Според народните поверия лозята се зарязват, а след това се поливат с вино, за да бъдат много плодородни. Това е един специален ритуал, на който се избира и „цар на лозята“, който бива закичен с венец от лозови пръчки. Корените на празника са в далечното минало на древна Гърция и прочутите Дионисиеви тържества.
Съществува старо поверие, което гласи, че колкото повече руйно вино се изпие на празника, толкова повече реколта ще има през годината.
В някои региони има поверие, че не бива да се допускат жени по време на обичая с подрязването, защото можело да отнеме от късмета.