Трифонов: Няма да подкрепим кабинета на БСП

„Има такъв народ“ няма да подкрепи правителство с мандат на БСП. Това казва в интервю за БНТ лидерът на ИТН Слави Трифонов, стана ясно от анонса в новинарската емисия на телевизията.

Тази вечер той ще даде първото си телевизионно интервю, откакто влезе в политиката през изминалата година.

На въпрос ще подкрепят ли кабинета на БСП, Трифонов казва: Не.

„Възпитанието изисква да се отиде на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че първо имаме много големи различия. Чисто като политически формации – БСП е лява партия, БСП за нас е партия от статуквото. БСП не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство. Нинова излезе с бюрото и обяви, че няма да ни подкрепят“, каза Трифонов. И дори сравни това с любовта – като в любовта и ти подкрепяш, и теб те подкрепят.

„Още когато ми гостува, бях впечатлен от знанията за Македония и усилията, които полагаш за нея. Ти ми каза – когато реша ще те поканя, аз казах разбира се, тъй като съм открит човек. Предложи ми и се съгласих. Интервюто се записва в 16 ч. в петък следобяд. Това е истината. Нямае никакви договорки. Никакви условия. Не съм се гримирал отдавна и това ми действа странно“, каза Трифонов на Василев.

Само БСП и ИТН не могат да сформират мнозинство, каза той.

От президента зависи как ще отидем на избори. Нинова няма ограничение във времето, в което да представи министър-председателя си. От тогава започва да тече времето . И тогава ще стане ясно дали изборите ще са 2 в 1 или последователни. Логиката изисква да са 2 в 1, защото хората се изморяват да ходят на избори, а и е много пари, каза той

Суверенът така е решил, че всъщност парламнетът изглежда така. Той е копие на това как изглежда българското общество, посочи Трифонов.

Необходимо е да има мъдрост, морал, смирение, защото така би следвало да изглежда, която и да било партия на фона на демокрацията и задълженията към българите. Има сериозно разминаване между очакванията на хората и дейността вътре. Хората, които представляват българия са различни, когато усетят миризмата на власт се променят. българските политици все още не са адекватни на това, което представляват – желанията на суверена, каза той. Не било вярно, че ИТН не е разговаряла с другите

Аз съм последователн – правя това, което съм казал. Човек трябва да прави това, което казва и да си държи на думата. Бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим каквито и да било колаборации. Невъзможно е с ГЕРБ, Не бива и е невъзможно с ГЕРБ. БСП би могла да е компромисна заради поведението й на последък, но също е спорно. Искахме подкрепата на партиите на протеста, каза той.

Очаквайте подробности!

- реклама -