Трифонов: Лошото управление на държавните финанси дава своите отровни плодове

Трифонов: Лошото управление на държавните финанси дава своите отровни плодове. „Времето разкрива истината. Лошото управление на държавните финанси през 2022 г., заради което „Има такъв народ“ напусна коалицията, дава своите отровни плодове“. Това написа на официалната си страница във Фейсбук

лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

„Безконтролното харчене на държавни средства доведе до това, че служебното правителство предлага увеличение на данъците – ДДС да бъде увеличен на 22 %, а плоският данък за фирмите на 15%“, посочва Трифонов.

По думите му „благодарение на некомпетентната финансова политика на Асен Василев бързо се плъзгаме към бюджетна катастрофа“.

В поста си Слави Трифонов припомня, че служебното правителство обяви, че внася

бюджет с дефицит от 6,4% от брутния вътрешен продукт.

„Това е нещо нечувано от епохата на Виденов досега, а всички помним как завърши тя. За някои политици това, което се случва, може би е изненадващо, а за други даже е съвсем нормално и желано. А в действителност множество икономисти още от лятото на 2021 г. предвиждаха да се случи точно това. За 2-3 кратки години бюджетните разходи на държавата, измерени в млрд лв., почти се удвоиха. Публичният дълг беше под 30 млрд. лв. През тази година той може да наближи 50, а догодина – 60 млрд. лв. Вместо през този период България да се приближи до Еврозоната (като Хърватия), да повиши своя кредитен рейтинг и да привлече многомилиардни инвестиции (като Румъния и Сърбия), ние се къпем в блаженството на некомпетентността и популизма“, коментира още лидерът на „Има такъв народ“.

„Най-важният въпрос е какво да правим оттук нататък.

България не се нуждае от нови избори. Не се нуждае и от популистко управление. Нуждае се от стабилен редовен кабинет с голяма смелост и силна воля, който да обърне сегашната драматична тенденция. За да е силна една икономика трябва да има инвестиции. Само това ще доведе до по-високи доходи и до подобряване живота на всички! Трябва ни бюджет, който да показва желанието на държавата да подпомага всички местни и чуждестранни инвеститори, които искат да развиват бизнес в България“, допълва той.

Според Трифонов правилните действия в тази ситуация не включват увеличение на данъците. Не включват и отказ от еврозоната за десетилетия напред, а включват реформи в публичния сектор и ограничаване на астрономическия ръст на разходите.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено