Барселона нападение траур Камбрилс

Тридневен на траур в Испания след нападенията в Барселона и Камбрилс. Нападателят от „Ла Рамбла“ още е на свобода

Тридневен траур бе обявен в Испания за жертвите на терористичната атака в центъра на Барселона.

Вчера микробус се вряза в пешеходци по улица „Лас Рамбла“ в центъра на Барселона. Убити бяха 13 души, над 100 са ранени.

Отговорност за атаката пое терористична организация „Ислямска държава“.

https://www.youtube.com/watch?v=IRBLRFjfnRY

По-късно каталонската полиция обезвреди четирима заподозрени терористи, които се готвели да извършат нападение, подобно на това в Барселона.

Те са били убити при престрелка по време на операция в град Камбрилс, на стотина километра от Барселона. Друг е задържан, който по-късно умира от раните си.

Убитите са планирали извършване на терористично нападение, подобно на това в каталонската столица. Те са имали колани с експлозиви, като сапьорите на място са извършили няколко контролирани взрива.

Каталунските власти обявиха, че убитите в Камбрилс имат връзка със случилото се в Барселона, както и с експлозия в жилище в Алканар, която става вчера през деня.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от Министерството на външните работи.

За атентата в Барселона са задържани двама заподозрени – един испанец и един мароканец.

Самоличността на испанеца не се съобщава. Знае се, че е роден в Мелиля в Северно Мароко. Бил е задържан в Алканар на 200 километра южно от Барселона. В това населено място в сряда вечерта е имало експлозия в къща, при която е загинал един човек, а седем са били ранени, съобщи днес полицията. Разследващите свързват този взрив с атентата в Барселона. Смята се, че обитателите на жилището, в което е станала експлозията, са приготвяли експлозив, който е избухнал.
Според испански медии задържаният мароканец е Дрис Укабир. С негови документи е бил нает буса, използван в Барселона. Укабир е бил арестуван в Рипол на стотина километра северно от Барселона, когато отивал в полицията, за да каже, че документите му са били откраднати.

Шофьорът на микробуса все още се издирва. Свидетел го описва като много млад мъж, на около 20 години, с тясно лице.

- реклама -