Трибуналът в Хага осъди „Касапина на Босна“- Ратко Младич на доживотен затвор (СНИМКИ)

Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор, след като го призна за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления.

Младич беше признат за виновен по 10 от общо 11 обвинения.

Бившият командир на босненските сърби беше отстранен от заседанието, след като е започнал да вика срещу съдиите, обвинявайки ги в лъжа.

Емоционалният изблик на подсъдимия дойде, след като председателят на съдийската колегия Алфонс Орие отхвърли искането на защитата днешното заседание да бъде отменено, тъй като Младич има високо кръвно и не е в добро здравословно състояние.

„Те лъжат, вие лъжете. Не се чувствам добре“, развика се той на сръбски, преди да бъде отведен от двама охранители.

Десетки почернени майки чакаха присъдата пред съда в Хага.

Ратко Младич беше „Касапина на Босна“ – генерал, който ръководи четиригодишната обсада в Сараево и клането в Сребреница през юли 1995 г.

Под негова заповед десетки хиляди бяха изклани.

За известно време той беше най-издирвания човек в света, но въпреки че светът да го обвини като военнопрестъпник, неговите поддръжници гледат на него като на защитник на интересите на босненските сърби.

От години те отказват да повярват на твърденията за геноцид.

Беше открит видеоклип през 2005 г., показващ екзекуцията на шестима млади босненски мюсюлмани извън Сребреница, с което съмненията започнаха да избледняват.

Младич започна да се укрива, избягвайки залавянето и живеейки под защита в продължение на 16 години.

Семейството му се опита да го обяви за мъртъв, твърдейки, че не са го виждали или чували от години.

Брюксел настоява Сърбия да го предаде, ако искат кандидатура за ЕС – и натискът в крайна сметка даде резултат.

Младич беше арестуван в малките часове на 26 май 2011 г. Четири коли с представители на силите за сигурност влязоха в село в Северна Сърбия, докато всички все още спяха.

Те открили Младич да ходи в двора на къща, принадлежаща на братовчед му. Той се предаде и бе отведен в Белград.

Опитите да се прекрати процеса срещу него на основание на лошо здраве бяха отхвърлени. Усилията за забавяне на производството се провалиха.

Касапина сега е възрастен човек.

Серия от сърдечни удари състари 74-годишният Младич. Той може да е физически слаб, но репутацията му живее дълго и то въз основата на мрачни причини.

Числата са зашеметяващи: 100 000 са загинали във войната; милиони са останали без дом; 50 000 жени са били изнасилвани.

Към днешна дата все още откриват кости в горите около Сребреница.

Младич все още има своите защитници.

Сегашният кмет на Сребреница, сърбин, отрича геноцида. Той не е единствения с такова мнение. Това, което се случи преди повече от 20 години, все още разделя общностите.

Международният трибунал за бивша Югославия в Хага бе създаден през 1993 г. за да преследва умишлено извършени престъпления, съпътствали най-лошия конфликт в Европа след Втората световна война.

Младич е единствената присъда, която остана да бъде произнесена от съда. Трибуналът ще приключи съществуването си следващия месец, след работа, по време на която бяха изслушани 5 000 свидетели, 11 000 преминали в съдебни заседания, 2,5 млн. страници с доказателства и произнесени 83 присъди – тази на Младич ще бъде 84-а и последна. Някои хора изразяват разочарование от работата на съда, определяйки присъдите му като прекалено снизходителни, други го определят като инструмент на НАТО.

Много от жертвите на Младич и техните семейства са пътували в Хага, за да чуят днешната присъда.

Това без съмнение ще възроди нежелани спомени за тях, но две десетилетия по-късно те ще получат справедливостта, която никога не са смятали за възможна.

- реклама -