полетите

Три водещи европейски авиокомпании спират полетите до Иран

Три от водещите европейски авиокомпании обявиха намерението си да преустановят полетите до Иран.

British Airways, Air France и холандската KLM съобщиха, че спират да летят до Ислямската република от средата на септември.

Решението на авиопревозвачите е продиктувано от едностранно наложените от Съединените американски щати на 7 август санкции срещу Техеран.

Компаниите преустановяват полетите, въпреки че Франция и Великобритания, които са страни по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), който доведе до отмяна на санкциите срещу Иран през 2015 година, се обявиха против едностранните действия на Съединените щати. Евросъюзът въведе специален блокиращ регламент, който обявява за недействителни американските санкции на територията на ЕС.

От Европейската комисия обаче излязоха с изявление, че нямат намерение да наказват европейските, компании, които се съобразят с едностранно наложените от Вашингтон санкции с мотива, че Брюксел „няма пълномощия да влияе на бизнестратегиите на частни компании“.

Решението на трите авиокомпании беше прието със задоволство от Израел. Премиерът на страната Бенямин Нетаняху, който се намира на посещение в Литва, написа в „Туитър“, че „много други трябва да последват примера им“.

- реклама -