Атанас Бобоков, Красимир Живков, мярка, съд
Снимка: БГНЕС

Три тома нови доказателства представи прокуратурата по делото за боклука

Три тома нови доказателства представи прокуратурата днес преди заседанието на Апелативния специализиран съд.

На него ще се решава ще останат ли за постоянно в ареста петима от обвиняемите за аферата с опасните отпадъци, сред които са бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и бизнесменът Атанас Бобоков.

Те съдържат показания на свидетели, разпитани след заседанието на първоинстанционния наказателен съд, на което на Живков, Бобоков, бившия ръководител на РИОСВ Плевен  Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов беше  наложена най-тежката мярка за неотклонение.

Сред тях са показания на свидетелите, описващи ролята в схемата с боклука на бившия зам.-министър Живков, както и на един от обвиняемите – бившия служител на братя Бобокови Васил Богданов, който е под домашен арест.

Този разпит беше разпространен вчера от прокуратурата и в него той твърди, че бившите му работодатели,  благодарение на познанството си с  Красимир Живков,  са се възползвали от схема за депониране на опасни отпадъци у нас –  вместо да ги изнасят в чужбина.

Пред журналисти прокурор Генка Брезашка каза, че групата е действала от началото 2014г. Бившият зам. -министър Красимир Живков по думите й е от самото начало в групата. Тя заяви, че е разпитван действащ зам.-министър и това е Николай Кънчев.

 

Бизнесменът Атанас Бобоков и бившият зам.- министър на околната среда и водите Красимир Живков поискаха по-рано днес да бъдат доведени от ареста в сградата на Апелативния спецсъд.

Първоначално беше замислено мерките да се гледат чрез видеоконферентна връзка.

В началото на днешното заседание обаче те пожелаха да присъстват в съдебната зала.

Магистратите уточниха, че предвид епидемичната обстановка у нас, всички заседания по мерки за неотклонение в спецсъда със задържани лица досега се провеждаха чрез видеоконферентна връзка. Изключение правеха случаите, в които лицата изрично са заявили, че желаят да присъстват в съдебната зала. До момента такива заявления по делото не бяха направени. Направиха се днес в началото на заседанието преди да се даде ход. Обвиняемите имат право да се запознаят с представените доказателства и да се консултират със защитниците си. Съдът уважи желанието им да присъстват в залата, поради което разпореди да присъстват в спецсъда.

 

- реклама -