Христо Христов, България, щанги
Снимка: ЕРА/БГНЕС

България завърши с три сребърни медала Европейското по щанги

Щангистите на България завършиха с три сребърни медала европейското първенство по вдигане на тежести в Москва. Те бяха взети от 19-годишния Христо Христов и 21-годишния Дейвид Фишеров.

В олимпийската кат. до 109 кг Христов събра двубой от 206 кг. Това му беше достатъчно за среброто в крайното класиране. Преди това той си беше осигурил второто място в изхвърлянето.

Христо Христов премина без проблеми през 181 кг и 186 кг и въпреки неуспеха си на 190 кг спечели среброто в движението. В изтласкването Христо първо вдигна 214 кг, след това поиска 6 кг повече и не сполучи. Той обаче ги закова в последния си опит ги закова. Само с един кг повече шампион стана Дмитро Чумак, с което Украйна ни задмина в класирането по медали. Бронзът в категорията бе за руснака Тимур Наниев с 401 кг.

По-рано днес дебютантът за България Дейвид Фишеров също спечели сребро, но в изтласкването на кат. 102 кг. 21-годишният щангист се нареди четвърти в двубоя с 378 кг, Васил Маринов остана шести с 375 кг.

Българите спечелиха общо три златни, три сребърни и един бронзов медала в двубоите. В общото подреждане по всички отличия в движенията нашите са с 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзов медала. Това е най-доброто класиране на страната ни на европейски първенства от 17 година насам. За последно повече от двама шампиони имахме през 2004 г. Киев.

С отличното представяне в руската столица България почти сигурно си осигури максимума от две квоти при мъжете за олимпиадата в Токио това лято. След младежкото световно през май в Ташкент ще бъдат оповестени окончателните участници, които се определят според ранглистите.

- реклама -