Три сигнала за мини покрай БГ брега в Черно море днес (Вижте къде)

Сигнали за общо три мини във водите на Черно море получиха българските, румънските и турските власти днес сутринта. Всички те са забелязани в близост до родния бряг.

Министерство на отбраната на България

разпространи информация,

че Военноморските сили (ВМС) ще извършат разузнаване и обследване след получен сигнал за забелязана мина в Черно море. Днес, по данни на Морския спасителен координационен център – Варна, е получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб „ТОМРИЗ-А“ е подал сигнал за забелязана мина около 6.00 часа (българско време) на около 37 морски мили изток –

югоизток от нос Галата.

Военноморските сили ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината.

Друга морска мина беше

открита от рибар на около 70 километра от нос Мидия в Черно море. Кораб на румънските военноморски сили се е отправил към мястото, за да проучи ситуацията, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Romania Journal.

„Миночистачът и база за контролен кораб „Вицеадмирал Константин Белеску“, с група

водолази за разминиране на борда,

изпълняват мисия за проучване и намеса в морски район, разположен на разстояние около 39 морски мили (70-72 км), край бреговете на Черно море, срещу нос Мидия, където е съобщено за дрейфуваща морска мина”, съобщиха от Министерството на националната отбрана на Румъния.

Мината е била забелязана тази сутрин

от румънския риболовен кораб „Olimpus 1“, чийто командир е информирал румънските власти по официалните канали около 08:10 часа.

По-рано през деня Министерство на националната отбрана  на Турция съобщи за открита мина в Черно море, близо до границата с България.

Мината е открита във водите

край градчето Инеада. В района са изпратени екипи на подводната охрана (SAS). Предприета е операция за обезвреждане на мината, се казва в съобщението на министерството, цитирано от БТА.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви в събота, че мина, забелязана в Босфора, е била обезвредена от екипите за подводна отбрана (SAS) на военноморските сили на Турция.

Източник: NOVA

- реклама -