българите, новини фалшиви новини Евробарометър Кодекс ЕК борба фалшиви новини, сайтове, информация,

Три прости правила, за да избегнем фалшивата информация в интернет

В ситуация на извънредно положение и предвид разрастващото се потребление на интернет услуги, всеки потребител понякога се губи в морето от информация.

Заобиколени сме от мнения, сайтове, социални медии, реклами, предложения, заглавия, бомбастични идеи за бъдещето и най-опасното от всичко – фалшива и манипулативна информация.

Доказано – човешкият мозък възприема най-лесно и чисто интуитивно теми, свързани с личните му страхове, със семейството му, със  здравето и личното оцеляване, с някои дълбоко заложени в съзнанието му воайорски инстинкти – тук влизат клюки за хора, на съседа му се случи, но на мен никога няма и други. Когато сърфирате в морето от новини и избирате на кого да се доверите  ето три най-обикновени правила, които всеки може да изпълни без да е гуру в разследванията или тежък IT специалист.

Преди да решите дали да се доверите на някой информационен сайт, тъй като в момента има твърде много, е добре да направите нещо елементарно:

  1. Да видите има ли адрес реален, а не някакъв си мейл и лице за контакт, посочено на сайта. Обикновено това е посочено с малки букви, в най-долната част на страницата;
  2. Да има описан екип, който работи за дадения сайт – с имена на журналисти и това да са реални хора и техните имейли или друга контактна информация. Можете да  засечете имената  като ги потърсите във Фейсбук, например;
  3. Да помислите как се финансира този сайт, колко и какви реклами има. Ако е финансиран от конкретна организация, обикновено има логото й някъде на страниците на медията. Да прочетете няколко текста и да видите какви интереси се защитават или съответно критикуват. И чак тогава да прецените дали това, което пише е достатъчно достоверно, като вземете предвид всички тези фактори.

Когато попаднете на нещо интересно от друг сайт, за който не сте наясно, опитайте да засечете информацията в сайтове, на които вече сте се доверили.

ВНИМАНИЕ!: Така наречените фалшиви сайтове, манипулират със заглавия извадени от контекст, най-често  развиват бомбастичните си и фалшиви новини около някаква полуистина. Много често публикуват откровени лъжи и клевети. И тъй като са анонимни няма начин да бъдат съдени или да им се търси каквато и да била отговорност.

 

- реклама -