Кумбре Виеха, вулкан, изригване

Три месеца по-късно: Приключи изригването на вулкана Кумбре Виеха

Малко над три месеца трябваха на вулкана Кумбре Виеха, за да заспи отново. Днес бе обявено официално, че изригването на испанския канарски остров Палма, причинило съществени щети, е приключило, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Днес научната комисия може да заяви – изригването свърши“, заяви на пресконференция Хулио Перес, директор на аварийния план за действия при събития, свързани с вулканична дейност.

„Няма лава, няма значителни изхвърляния на газ, няма значителни сеизмични трусове“, изброи той и припомни, че това изригване, започнало на 19 септември, продължи „85 дни и 18 часа“.

Бяха необходими 10 последователни дни без видима вулканична активност – срок, изискван от учените – за да може да се твърди, че случаят е приключил. През последните три месеца неведнъж имаше предчувствия за спиране на изригването, но след няколко дни то се подновяваше, внасяйки смут в живота на острова.

Кумбре Виеха вече отново е в летаргия – потоците от лава са почернели, втвърдени, сбръчкани и слой от черен пясък – всъщност пепел, покрива местността като с воал.
Ще са нужни години, дори десетилетие, за да се разчисти, изравни и възстанови този обезобразен терен, смятат специалисти.

Експертите вече предупредиха, че известно време зоната ще остане опасна, защото продължават емисиите на токсични газове, а и лавата няма да изстине веднага. Без да се забравя рискът от свличания на почвата.

Също като останалите 6 острова от Канарския архипелаг в Атлантическия океан, близо до северозападните брегове на Африка, Палма е от вулканичен произход и в историята му има немалко подобни явления.

- реклама -