Горни Лом взрив Миджур дело загинали

Три години след трагедията! Няма виновни за взрива в „Миджур“

И четиримата обвиняеми за взрива в „Миджур” бяха оправдани.

Оправдателните присъди бяха прочетени от председателя на Окръжния съд Владимир Стоянов. Собственикът на АД „Видекс“ Валери Митков, бившият началник на отдел „Контрол на общоопасните средства“ в МВР Божидар Василев, инспекторът по безопасност на труда в завод „Миджур“ Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова – бивш директор в икономическото министерство бяха обвиняеми по делото за взрива в завода през 2014 г.

Така почти три години и половина след трагедията магистратите не намериха виновен.

Само през миналата година по мегаделото са проведени 35 заседания, разпитани са 200 свидетели и десетки експерти като вещи лица.

Прокурорът по делото обяви, че ще обжалва решението на съда. За обвиняемите остава мярката „Подписка“. Те не могат да напускат страната до окончателното приключване на делото.

Припомняме ви, на 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод „Миджур“ в с. Горни Лом живота си губят 15 души – 13 мъже и две жени, от тях 11 са работници, които са били на смяна и 3-ма са от ръководството на дружеството.

При взрива са пострадали и 2 жени, които са били настанени в болница без опасност за живота. Завод „Миджур“ през 2014 г. е собственост на фирма „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси.

- реклама -