Тревожно: Почти всеки втори българин страда от високо кръвно

76% от българите имат неконтролирана хипертония. Това показват последните данни на Българската лига по хипертония.

„Не съм убеден, че стигаме до 76%.

Това, което със сигурност се наблюдава е, че ако преди говорихме, че честотата на повишеното артериално налягане е около 30-40%, понастоящем можем да кажем, че тя е между 40-50%.

Много сме близо до състоянието, в което можем да кажем, че всеки втори българин има проблем с високото артериално налягане.

Това е световен феномен, не се отчита само и единствено по нашите географски ширини“, съобщи председателят на Българската лига по хипертония проф. Арман Постаджиян в „България сутрин“.

Той добави, че също е световен феномен подмладяването на това заболяване. Според него това се дължи на комплекс от множество други неща и заради това, че животът ни е пълен със стресогенни фактори.

Гостът препоръча след навършване на 30 години да знаем своите стойности на артериално налягане.

„Много често откриването на един проблем, като високото артериално налягане, е ключ за откриване на други неща, които са метаболитни.

Българският мъж на възраст между 40-50 години има два пъти повече реализирани сърдечносъдови инциденти,

отколкото неговият връстник в световен мащаб“, коментира проф. Постаджиян пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се научим, че профилактиката е ценност.

Той изтъкна, че трябва да се положат много усилия хората да получат адекватно количество вярна информация.

Гостът заяви, че профилактичните прегледи и обучението от ранна възраст са неща, в които държавата трябва да инвестира, ако желае да промени ситуацията 10 години напред.

Председателят на Българската лига по хипертония обърна внимание, че най-лошият контрол е при мъжете на възраст около 30-50 години, а заболяването се подмладява и трябва да се действа максимално рано.

„Изключително важно е здравословното хранене с редукция на приема на мазнини, въглехидрати, газирани напитки.

Важен компонент е балансираната диета с повече плодове и зеленчуци. Също така редукцията на приема на сол.

 Но със сигурност движение, което е съобразено с навика и придружаващите заболявания, всеки може да го прави“, подчерта проф. Постаджиян.

„При една част от хората, преболедували Ковид-19, видяхме доста високи стойности на кръвното, които не са характерни за тях.

От друга страна това, което ни притеснява е, че виждаме по-висока честота на повишено кръвно налягане при хора, които не са имали този проблем. Имаме множество други метаболитни отклонения, които се наблюдават.

Тези следствия от самото заболяване утре наистина ще доведат до един терен, който ще бъде по-сложен за решаването на проблема с кръвното“, разясни той.

- реклама -