насилие

Тревожна статистика: Всяка трета жена по света е била жертва на насилие

НДК ще светне в оранжево в подкрепа на каузата за спиране на насилието над жени. Инициативата е на женската организация Зонта клуб „Света София“. С този акт се дава старт на Световната шестнадесетдневка (от 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жените, до 10 декември – Световния ден на човешките права).

Всяка трета жена по света е била жертва на насилие

По цял свят емблематични сгради ще се осветят в оранжево, ще се провеждат множество акции, дискусии и др., в подкрепа на международната кампания на ООН да оцветим света в оранжево и на Зонта Интернешънъл – „Зонта казва НЕ на насилието над жени и момичета“.

За първа година в кампанията се включва и столицата на България. Идеята именно НДК да засвети в оранжев цвят е на дамите от Зонта клуб „Света София“.

„Целта на мащабната ни акция е повече хора да разберат за кампанията и да се заговори все по-открито за проблема с насилието във всичките му форми“, обясни Виктория Стоянова, президент на клуба. Освен светлините на фасадата на Двореца, ще бъде поставен и 10-метров транспарант, който ще бъде още един акцент и ще привлича вниманието на хората към проблема.

„Насилието над жени е често срещано явление по цял свят. То прекрачва всякакви граници – социални, религиозни, икономически, етнически и расови. Всяка трета жена по света е била жертва на насилие. Ние в Зонта Интернешънъл не можем да приемем това. Ние сме против насилието във всяка негова форма“, заяви Соня Хониг Шу, международен президент Зонта Интернешънъл 2016/2018 г.

- реклама -