Тревожна статистика! Над 100 хил. души у нас имат хепатит С, но едва 10% знаят, че са болни

момче ученик бой Благоевград

Болните от хепатит C у нас са над 100 хил. души, но едва 10% от тях знаят това

От петък започва Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатит. Едно от големите предизвикателства е да бъдат открити болните, тъй като в много голяма част от случаите заболяването протича без симптоми.

„Все още сме далеч от това, което ние искаме да направим – да имаме скринингова програма, да направим епидемиологично проучване, да разберем каква е реалната честота на хепатит C в България… Ние сме единствената страна в Европа, в която няма епидемиологично проучване”, обяснява проф. Крум Кацаров от ВМА.

Докато това се случи, всеки може да се тества безплатно в Центъра за сексуално здраве в София

„Откакто съществува услугата, сме изследвали 2500 души, като 40 от тях са дали положителна проба за хепатит C. Превенцията е най-добрият метод за справяне с едно заболяване”, казва Силвана Лесидренска от сдружение „ХепАктив”.

Хепатит C се предава предимно по кръвен път – чрез преливане на кръв, използване на нестерилни инструменти при зъболекар, козметик, при поставяне на пиърсинг или татуировка, при венозна употреба на наркотици или по полов път.

От 2016 г. Здравната каса поема лечението на пациентите с новата т. нар. безинтерферонова терапия. Наричат я революция в лечението на хепатит C – тя е почти 100% успешна и няма странични ефекти.

В началото достъп до нея имаха само определени пациенти, но сега всеки, който има доказан вирус, има достъп до лечение.

Източник: bTV