Тревога в Одрин: Пожарът в Свиленградско се разпространява към Турция

Тревога в Одрин: Пожарът в Свиленградско се разпространява към Турция. Подаден е сигнал за тревога и готовност за борба срещу пожара.

Пожарът в Свиленградския район вдигна накрак противопожарните власти в пограничния град Одрин поради опасността огнената стихия да се прехвърли на турска територия

под влияние на силния вятър.

От областната дирекция по горите в Одрин са изпратили в граничната зона булдозери, машини, пожарни коли и много екипи за гасене на пожари. Подаден е сигнал за тревога и готовност за борба срещу пожара.

Засилени са мерките по охраната на границата с България от турска страна, които се прилагат в координация с валийството в Одрин.

Най-голям е пожарът между тополовградското село Присадец и свиленградските села Маточина и Студена. Горят сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Между тополовградските села Устрем и Радовец

има засегната борова гора.

На място работят 14 екипа огнеборци, горски служители и доброволчески отряди от Тополвград и Свиленград.

По информация на информационната агенция Ихляс хабер ажансъ селяните в близките до границата с България села са под тревога. Огнените пламъци от българска страна осветяват турските села Суакаджагъ, Йолюстю и Бююкисмаилдже. Селяните са се били струпали по хълмовете и са наблюдавали тревожно пожара.

Същевременно те са били готови да се включат с трактори и техника, с която разполагат, в случай че пожарът се прехвърли към техните села, пише агенцията.

В район в непосредствена близост до

пожара е открита група мигранти. Предполага се, че именно те са предизвикали пламъците, които са тръгнали буквално от самата бразда на българо-турската граница.

Заради няколкото пожара, които възникнаха на територииите на общините Тополовград и Свиленград, бе обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител Гинка Райчева. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково. Според информация на оперативния център огънят е навлязъл и в съседна Турция, допълниха от държавната администрация.

Според информация, разпространена от там по-рано,

в двете общини в Източна Сакар планина бушуват три-четири пожара. Разпоредена бе евакуация на жителите на свиленградските села Варник и Маточина. От домовете си са били изведени трима жители на тополовградското село Присадец. Кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев каза, че за Варник и Маточина мярката е по-скоро превантивна.

В пресцентъра на държавната управа в Хасково

нямаха информация дали вече общо около 12-те жители на двете села са изведени на безопасно място.

Засега засегнатите територии са над 10 000 декара, уточниха от областната администрация. На място работят 16 противопожарни автомобила и техника на Държавно горско стопанство. Има силен вятър, което е предпоставка за разширение периметъра на пожарите.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено