Третокласник от Пловдив е с COVID-19

Продължават да пристигат данни за болни ученици от коронавирус от различни части на страната. Най-новият случай от Пловдив.

Момче от трети клас е дал положителен резултат.

Майката на детето се е обадила, за да предупреди в училището, че в семейството има случай на инфектиран с коронавирус. Веднага след това е прибрала детето си от училище.

Целият клас на ученика ще премине към електронно обучение.

Изпълняват се препоръките на РЗИ. Предприемат се и мерки по информиране на всички родители на учениците от училището, уверяват местните здравни власти, съобщи NOVA.

Клас в Бургас е под карантина, тестват масово още 4 училища

Това стана ясно по-рано днес, след като в Бургас беше регистриран случай на COVID-19 в училище. Ученик от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в морския град е с коронавирус. Детето е в VIII клас, съучениците му са поставени под карантина.

Снощи директорът е изпратил съобщения до родителите на учениците да не идват в гимназията.

Двама ученици в Сливен и Монтана са поставени под карантина заради това, че са имали контакт със заразени членове на семейството си.

Трети ден от старта на учебната година под карантина вече са няколко класа в различни училища в страната заради заразени учители и ученици.

Регистрирани случаи в училища има в София, Стара Загора, Русе, Бургас и Ловеч.

В столичното 55 СУ „Петко Каравелов“ ситуацията вече е спокойна – осем остават заразените учители, а вчера започна тестването на контактните деца. Интересът е бил слаб – при подаден списък от 70 контактни деца, вчера в Регионалната здравна инспекция са се явили около 8. Добрата новина е, че техните резултати са отрицателни. Учебните занятия продължават всички класове, освен контактните на заразените учителки. Очаква се учениците да се върнат обратно в час от понеделник.

В Русе цяла паралелка е под карантина заради заразен ученик от Математическата гимназия в града, изолирано е дете и от друг клас. На този етап тяхното обучение преминава онлайн.

Вчера здравните власти в Ловеч потвърдиха за случай на заразен учител – той не е имал контакти с децата, защото симптомите му са се проявили преди първия учебен ден, но е контактувал със седем учители. Всички те ще бъдат карантинирани и тествани, ако те са положителни – класовете, в които преподават, ще преминат към онлайн обучение.

В Стара Загора няма новозаразени преподаватели и ученици, след като вчера стана ясно, че трима педагози от VI ОУ „Св. Никола“ са дали положителни проби за COVID-19. Директорът на училището Дарина Гайдарова заяви, че колегите ѝ не са идвали в учебното заведение и не са имали контакт с учениците.

 

- реклама -