Трети ден опашки за великденските добавки, пенсионерите не могат да ги вземат

Вече трети ден се вият опашки пред пощенските клонове в Пловдив, а пенсионерите не могат да си вземат пенсиите и великденската добавка от 70 лв. Това показа репортаж на NOVA. И тази сутрин в клона в ж. к. „Тракия“ има множество от чакащи, твърди телевизията.

Преди дни информационните системи на пощите станаха обект на кибератаки, поради което някои услуги бяха спрени.

„За трети път идвам – в петък, събота, вторник. От Чирпан до тук. Казват, че системата не работела. Не мога да си взема пенсията и добавката от 70 лева“, описа ситуацията жена от опашката.

На място били направени списъци, а на хората било обяснено, че няколко дни няма да е възможно изплащане на пенсиите.

Възрастните предпочитат да си получават парите

на гише, вместо с дебитна карта по банков път,

защото с нея при теглене им удържат по 2 лв. на транзакция. Пред банкоматите също ставали опашки в ден за пенсии и парите в машините свършвали.

Пенсионерите се надяват, че ще успеят да вземат някой лев отгоре за празника. „Един козунак е 6 лева, яйцата – 4 лева. Ако курабии си направя…“, чуди се възрастна жена докато чака. Споделя, че по-скоро няма желание да пазарува заради високите цени. Щом са направили списъците, ще получим парите, но дали ще е за Великден, не е сигурна тя.

„Проблемът е, че нямаме специалисти в България. Как може 4 дни да не се отстрани проблем в системата. Аз съм лекар. Ако някой получи инфаркт, може ли да чака 4 дни за лечение“, пита риторично доктор в пенсия.

Източник: Стандарт

- реклама -