Трета среща: ПП-ДБ при президента Румен Радев обявиха, че ще бъдат опозиция (Видео)

Трета среща: ПП-ДБ при президента Румен Радев обявиха, че ще бъдат опозиция. Точно в 14 часа започва срещата на третата по големина парламентарна група в 50-тото Народно събрание – ПП-ДБ с държавия глава.

Коалицията е представена от шефа

на парламентарната група акад. Николай Денков, съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков, лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и депутатката Кристина Петкова.

Президентът припомни заявката на

ПП-ДБ да остане в опозиция и ги попита дали остават на същата позиция, както и дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ с първия мандат, ако предложи приоритети като в общия им кабинет с хората на Бойко Борисов. Поиска да знае и дали биха участвали в анти ГЕРБ и ДПС коалиция под егидата на „Възраждане“, каквато идея вчера лансира Костадин Костадинов.

Ако нещо стана ясно през последните

три години, то е, че е сравнително лесно да се свали правителство, но е трудно да се направи ново. ГЕРБ през последните три години получи шест пъти мандати, сега ще получи седми, но нито веднъж не успя да направи правителство. А ние сме единствената политическа сила, която за тези три години, успя на два пъти да направи правителство, каза акад. Денков.

Ние изпълнихме дълга си към държавата

по отношение на възможностите за реализиране на политиките, които са важни за нас. Ако за друг те са важни, трябва да изпълни своя дълг към държавата. Това са първата и втората политическа сила. Те постоянно работиха заедно. Те трябва да поемат своята отговорност, каза още той.

И двата пъти правителствата бяха събаряни

с твърдение, че няма проблем с приоритетите, но че ГЕРБ и ДПС могат да се справят по-добре. Сега е техен ред, каза още бившият премиер.

Денков каза още, че преговорите на ГЕРБ и ДПС

са изцяло погрешни, тъй като няма разговори за приоритети, реформи и управленска програма.

„Ние оставаме в опозиция, която продължава да бъде проевропейска“, закани се Денков.

„Знаем колко трудно и важно е да се състави

правителство. Два пъти се нагърбваме с тази задача. Избирателите им дадоха шанс за седми път да съставят правителство, шест пъти не успяха. Надявам се, че няма да подведат отново избирателите си. Заставаме като проевропейска и антикорупционна опозиция“, уточни Кирил Петков.

Румен Радев стартира днес задължителните

по Конституция консултации с политическите сили в праламента преди връчването на първия проучвателен мандат. Според основния закон той се полага на най-голямата сила в Народното събрание – ГЕРБ-СДС.

На срещата днес при Радев лидерът на

ГЕРБ Бойко борисов обяви готовността си да излъчи правителство на малцинството с мандата на ГЕРБ и да търси подкрепа на останалите партии в парламента.

ГЕРБ предлага правителство на малцинството с първия мандат – Flashnews

Готовност един евентуален кабинет да

получи подкрепата на ДПС заявиха и от втората по големина парламентарана група по време на своите разговори с президента. Пред държавния глава зам.-председателят на ПГ на ДПс Йордан Цонев обяви, че „най-норламното нещо е да се подкрепи мандатът на победитела“ за съставяне на правителство.

ДПС при президента: Най-нормалното нещо е да се подкрепи мандатът на победителя – Flashnews

Още преди два дни дни от ПП-ДБ обявиха

пък, че не вярват Румен Радев да им връчи третия мандат, защото Борисов го пратил на срещата на НАТО. Станислав Балабанов от ИТН също изрази съмнение при положение, че президентът ги нарекъл преди време „шарлатани“.

Съмнявам се, че третият мандат ще дойде

при нас, тъй като на Радев му харесва тази ситуация на несигурност, която Борисов (Бойко) и Пеевски (Делян) създават, той се възползва от нея. Това коментира в предаването „Говори сега“ по БНТ депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ)

Мартин Димитров в отговор на въпрос

дали са готови да предложат правителство при такава хипотеза. Борисов изпрати президента на срещата на върха на НАТО, което означава, че между него и Радев има постоянен диалог, аргументира се той.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“

също изрази съмнение президентът Румен Радев да даде третия мандат на ПП-ДБ, при положение, че той ги е нарекъл преди време „шарлатани“, а при връчването на мандата в 49-ото НС е казал, че, ако Конституцията му позволяваше, не би им го дал.

Тези хора са жадни за власт – ПП-ДБ,

дори и да получат мандат, предполагам какви ще са им кандидатите, ще вървят към по-политическо правителство с финансов министър Асен Василев и ние не бихме участвали в такъв тип разговори, ако такова е предложението, подчерта Станислав Балабанов в студиото на „Говори сега“ по БНТ.

Очаквайте подробности!

- реклама -
error: Съдържанието е защитено