„Тренд“: ГЕРБ най-голямата политическа сила в следващия НС, повежда на ПП с 5% (Обновена)

ГЕРБ ще е най-голямата политическа сила в следващия парламент, с 5 на сто след нея е „Продължаваме промяната“.

Това би се случило ако изборите бяха днес, сочи представително социологическо проучване на Изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

За третото място има оспорвана битка

между ДПС и „Възраждане“. Тя явно ще се реши от гласовете от чужбина.

Най-големият проблем за българите са високите цени. Наблюдава се лек спад в подкрепата за “Продължаваме промяната”. Преднината на ГЕРБ се увеличава до 5% сред гласуващите. Това сочи новото представително проучване на Изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната криза (19 процентни пункта).

Данните са от отворен въпрос, на който

всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора. Следващите два проблема в подредбата също са със социална насоченост – бедността (11 процентни пункта) и ниското заплащане на труда (9 процентни пункта).

С идентичен дял се нарежда и корупцията (9 процентни пункта).

На три приблизително равни дяла е разпределено отношението към новия служебен кабинет. 32% от всички анкетирани одобряват правителството на Гълъб Донев. Най-позитивно към кабинета се отнасят симпатизантите на БСП, „Български възход“ и „Има такъв народ“.

34% от всички интервюирани изразяват

отрицателно отношение към правителството, като привържениците на ГЕРБ в най-голяма степен декларират негативното си отношение. Високият процент, посочващи опцията „не знам / не мога да преценя“, до голяма степен се дължи на краткото време, в което служебният кабинет функционира. През август има лек спад на подкрепата за „Продължаваме промяната“ (19,6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24,4% от гласуващите) вече е близо 5%. Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10,6%) и „Възраждане“ (10,3%). Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи

при крайната подредба на самите избори.

На пета позиция се нарежда БСП с 8,6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването ни през юли. „Демократична България“ този месец събира подкрепа на 7,3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4,5% сред гласуващите.

„Има такъв народ“ запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3,9%. Под 4% остава формацията около Мая Манолова (1,9%) и ВМРО (1,2%). 61% от всички интервюирани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори. Само 19% са тези, които смятат, че ако компромисите за редовно правителство са твърде големи, е по-добре отново да има избори.

Източник: БГНЕС    

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено