„Тренд”: Близо една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол

Близо една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол.

37% са ставали свидетели как техен близък или познат сяда зад волана след употреба на алкохол или наркотици.

275 000 българи признават, че са се качвали да шофират в нетрезво състояние. Това сочи проучване на агенция „Тренд“. 

Според участниците в проучването трите водещи фактора за пътни инциденти в страната са превишената скорост (27%), шофирането под въздействие на алкохол (24%) и шофирането след употреба на наркотици (17%), пише 24 часа.

Въпреки че шофирането в нетрезво състояние се отчита като водещ рисков фактор, близо една пета от българите признават, че им се е случвало да се качат в автомобил, управляван от техен близък или познат, който е употребил алкохол.

Това е валидно в по-голяма степен за мъжете (25% от тях), както и за една четвърт от по-младите на възраст между 18 и 39 г., сочи още проучването.

Приблизително четири от десет българи (37%) са ставали свидетели на това как техен познат, приятел или роднина сяда зад волана след употреба на алкохол и/или наркотици.

Това се е случвало значително по-често на мъжете (45%), както и на половината от най-младите във възрастовата група между 18 и 29%.

275 000 българи (5%) признават, че те самите са се качвали да шофират в нетрезво състояние.

Като най-често оправдание за това лицата посочват, че са се чувствали добре, или че пътуването е било за кратко разстояние.

Мнозинството от българите (86%) счита, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи размерът на наказанието при шофиране под въздействие на алкохол и/или наркотици.

По-строгите наказания се свързват с намаляване броя на инцидентите – 89% са по-скоро или напълно убедени в това.

Същевременно се наблюдава консенсус по отношение на мнението, че към момента държавата не се справя адекватно с  нарушителите на закона – 94% споделят това напълно или донякъде.

Категорично доминира мнението, че шофирането под въздействие на алкохол е рисковано, независимо от употребеното количество – 96% са напълно или по-скоро съгласни с това.

Още по-категорична е оценката за шофирането под въздействието на наркотици – 98% са напълно или по-скоро убедени, че то е опасно, независимо от употребения вид и количество.

- реклама -