ВЕИ цени ценообразуване КЕВР разходи

„Тренд“: 80 на сто от българите не знаят каква е българската позиция по „Зелената сделка“

Социологическо проучване показва, че 80 процента от хората в България не знаят каква е българската позиция по така наречената „Зелена сделка“. Под това наименование са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия. Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва проучването, проведено от изследователския център „Тренд“.

68% от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62% борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз. 73%, не е запознато с целите на Зелената сделка и Плана за декарбонизация на ЕС.

С липсата на достатъчно информация може да се обясни и това, че 48% от пълнолетните граждани не могат да преценят какъв ефект би имала Зелената сделка върху живота в България. Сред останалите, които са се запознали с ползите и рисковете, 37% очакват положителни, а 15% – негативни промени у нас, посочват още от Тренд.

- реклама -