„Тренд“: 77% от българите искат от новите управляващи поносими цени на газ, ток и горива

77% от българите искат от новото Народно събрание и следващото редовно правителство мерки, които да осигурят поносими цени на газ, ток и горива.

75% очакват мерки срещу обедняването.

Това сочат резултатите от проучването на изследователския център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

Борбата с корупцията – тема, която доминираше предишните три парламентарни вота през 2021 г., е важна за 43% от анкетираните.

Те смятат, че е много важно следващото управление да се бори с корупцията и да реформира съдебната система.

Подобряването на здравеопазването е тема номер 1 за 21% от анкетираните. Почти толкова – 20%, са тези, които настояват приоритет да е осигуряването на енергийна независимост на България от Русия.

Шесто място в списъка на избирателите с най-неотложни задачи за следващото управление е да преодоляват разделението в обществото – 16%.

По 9% събират две теми – подобряването на образованието;

специалният фокус върху продължаване на евро-атлантическата интеграция чрез приемане на България в Шенген и влизането ни в еврозоната.

Борбата с климатичните промени е основен приоритет за 4% от анкетираните, а специалното внимание върху правата на малцинствата и индивидуалните свободи – за 3%.

Какъв е предпочитаният от избирателите профил на политиците?

На фона на бурната промяна на политическата сцена, започнала през 2021 г., и навлизането на много нови лица зададохме няколко въпроса, които да очертаят предпочитанията на хората по осите леви – десни; силни лидери – консенсусни лидери; млади и нови лица – по-опитни.

21% вярват на десни политици, 14% на леви, а за 48% от анкетираните идеологическият уклон няма значение.

40% от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в управлението политици, а 25% изискват да са млади и нови лица. За една четвърт от анкетираните възрастта не е определяща за доверието им характеристика.

31% очакват по-скоро политици от консенсусния профил, а 43% – силни лидери. В това отношение са по-малко отговорите няма значение – 18%, и не мога да преценя – 8%.

- реклама -