Изборен кодекс, промени, ГЕРБ, машнно гласуване Народно събрание, гласуване, промени, бюджет, НЗОК

„Тренд“: 5 формации са сигурни в следващото НС, а две – с реални шансове

В разгара на предизборната кампания 5 формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание, а две – с реални шансове. Това показва социологическо проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”. Социолозите описват електоралната картина като устойчива.

Коалицията ГЕРБ – СДС запазва лидерската си позиция с 28,8% от заявилите, че ще гласуват. БСП е на втора позиция с малко над 5% дистанция от своя основен опонент. Третото място остава оспорвано, като “Има такъв народ” (12,7%) и ДПС (12,1%) са на малка разлика помежду си. “Демократична България” е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5,9% подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас. “Изправи се! Мутри, вън!” и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4,1% и 4% от гласуващите. Останалите формации остават засега под 4-процентния праг представителство в Народното събрание, като Патриотична коалиция “Воля” и НФСБ” събира 2,5%, “Възраждане” – 1,1%, а АБВ се ползва с 1,1% подкрепа.

45% заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори.

Трябва да се има предвид, че разпространението на COVID-19 може да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска от измерената в проучванията. Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, докато 17% все още се колебаят.

38% от тези, които ще гласуват, декларират, че ще се възползват от възможността за пренареждане на партийната листа чрез преференциално гласуване за определена личност.

45% няма да се възползват. В най-малка степен привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, докато сред новите формации като “Изправи се! Мутри, вън!” и “Има такъв народ” близо половината от техните симпатизанти декларират, че ще гласуват преференциално за определена личност.

В това проучване на анкетираните е предоставен списък на партиите и коалициите, максимално наподобяващ изборната бюлетина – с подредбата на ЦИК и точното изписване на всяка една формация.

- реклама -