Трапезата за Коледа – тройно по-скъпа

Трапезата за Коледа – тройно по-скъпа. По-евтини са единствено свинското месо и зелето. Цените на едро на основните продукти у нас са с близо 30% по-високи в сравнение с миналия декември, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Килограм боб е поскъпнал с 15%,  оризът с 22%,  брашното с 18%, а  червеното вино – между 10% и 15%, пише БНР.

Данните на ДКСБТ сочат още, че през

декември тази година от борсите до магазините на дребно някои от храните, като кашкавал и сирена, са с двоен ръст. Същият ръст бележат цените на  пуйката и баницата.  По-евтини са единствено свинското месо и зелето.

Оранжерийните домати тази седмица

вдигат цената си с 1,7 на сто и се търгуват по 3,27 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици остава 3,56 лева за килограм. Червените чушки поскъпват с 13,8 на сто до 3,38 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите добавят пет стотинки и се продават по 1,25 лева за килограм, а морковите отстъпват с пет стотинки до 1,10 лева за килограм. Зелето скача с 2,2 на сто и

се продава по 0,92 лева за килограм.

Ябълките скачат с 10,6 на сто и се купуват по 1,36 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 6,5 на сто до 2,46 лева за килограм. Портокалите падат с 14,4 на сто до 1,67 лева за килограм, мандарините – с 10,9 на сто до 1,96 лв./кг, а бананите поевтиняват с 1,8 на сто и се продават по 2,77 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 1,7 на сто

и се търгува по 11,31 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 0,3 на сто и се продава по 18,25 лева за килограм.

- реклама -