Снимка: кадър bTV

Транспортният министър: България затваря пристанищата си за руски кораби

България ще затвори пристанищата си за руски кораби, обяви транспортният министър Николай Събев в студиото на „Говори сега“ по БНТ.

„Министерството на транспорта потвърди възможността да бъдат затворени българските пристанища за руски флаг, защото ние имаме национален интерес войната да спре.

ЕС успя да изгради достатъчно ефективна икономическа блокада и ние считаме, че това е възможгно най-ефективното в момента“, каза той.

В петък Събев поиска оставката на директора на Националната служба за охрана заради напрежението на паметника Шипка на 3 март,

когато премиерът Кирил Петков бе замерян със снежни топки от недоволни граждани.

От предния ден НСО е била информирана за програмата на премиера и на председателя на НС, но не я е изпълнила според изискванията, категоричен е министърът.

„Хората, които искаха да протестират, бяха поставени така, че всъщност по пътя на стъпалата към Шипка имаше само 50 сантиметра.

Тоест, ние трябваше да вървим почти в индийска нишка нагоре и премиерът и председателят на парламента бяха напълно уязвими“, каза той.

Според Събев НСО са опитали да попречат на премиера да стигне до върха на Шипка с аргумент, че това било опасно за него.

Именно заради това транспортният министър е изпратил писмо до президента, с което настоява за предсрочно перкратяване на пълномощията на началника на НСО.

- реклама -