Транспортният министър даде БДЖ на прокуратурата за ремонти за 137 млн. лв.

Наредил съм на БДЖ да наложат неустойки, заяви Христо Алексиев

Изпратих двата одитни доклада за договорите на БДЖ за ремонт на мотриси и вагони с „Алстом“ и завода в Дряново до Прокуратурата. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, при инспекция в Локомотивно депо София.

Министърът констатира за пореден път, че основният ремонт на мотрисите изобщо не е извършен според изискванията, а това което се представя за изпълнено, е абсолютно некачествено.

„На 4-ти октомври присъствах на вкарването на първата мотриса за основен ремонт. По договор и приет график, този ремонт трябваше да бъде завършен до 4-ти декември. Дадох известно време отсрочка и сега идвам отново, за да проверя какво е свършено. Крайно съм разочарован – два месеца по-късно установявам, че ремонтите не са изпълнени дори на 50%“. Разпоредил съм на БДЖ да наложат неустойки и ще проверя дали  е изпълнено, каза министърът.

По думите му изпълнителят на договора „Алстом“ извършва предимно техническа поддръжка, което поражда съмнение за източването на значителни средства. Министър Алексиев обясни, че целият договор е за 137 млн. лева като 100 млн. лева от тях са за текуща поддръжка. „По този начин изпълнителят на договора не реализира никакви основни ремонти, при положение, че тези влакове са с много голям надпробег“, отбеляза Алексиев.

Заради всички тези нарушения и много индикатори за измама, които ощетяват държавата, договорът с „Алстом“ е даден на прокуратурата с мое официално писмо, каза още служебният министър.

„Заради съмнения за фалшификация и измама, другият договор, сключен със завода в Дряново за ремонт на 15 пътнически вагона, също е пратен на прокуратурата“, съобщи Алексиев. Според одитната проверка не било ясно как е определена цената за ремонт на един вагон, която е много висока, ремонтът е възложен без процедура и без документация

„Ощетяването на държавата е много сериозно. Открити са много нарушения, както и фалшификация на документи и дори няма предварителна оферта“, уточни той. Министърът каза, че цената е тотално завишена с опит за изфабрикуване на документи със стари дати, за да се прикрие това, което са извършили като ремонти.

„Този договор предстои да бъде разследван от прокуратурата на базата на конкретните факти и доказателства, които са предоставени, както и ще се търси отговорност на ръководство на БДЖ, по време на което договорът е сключен“, заяви  Алексиев.

- реклама -