Гърция стачка транспорт протести

Транспортна стачка парализира Гърция

В Гърция отбелязват Деня на труда с транспортна стачка.

До 00 ч. срещу сряда няма да се движат тролейбусите и крайградската железница в Атина, както и влаковете на компанията „Трейносе“ в цяла Гърция.

Транспортът е почти напълно блокиран. Стачката на железничарите спря всички влакове. Фериботите не се движат,  пристанищата са блокирани от протестиращи моряци и докери. Българските туристи, които пътуват за островите Тасос и Самотраки, не са засегнати от стачката. Моряците работят на всички фериботни връзки за тези два острова,за да осигурят трансфера на туристите.

Властите съветват хората да се свържат с транспортната компания, преди да предприемат пътуване, или да потърсят алтернативни начини за придвижване.

Хиляди гърци в цялата страна участват в протестните демонстрации.Те са организирани от синдикатите,от опозиционните партии и от неправителствени организации. В духа на Първи май,  демонстрантите в Гърция призовават за отмяна на икономическите мерки, за спиране на всички военни действия и за борба с безработицата.

Най-мащабна е демонстрацията на синдиката на комунистическата партия, като в нея участват всички депутати и лидера на партията.

Синдикатът на работещите в частния сектор издигна лозунг за увеличаване на заплащането и спиране на масовите уволнения.

Държавните служители искат повече средства за образование и здравеопазване и прекратяване на приватизацията.

 

- реклама -