Франция стачка ер франс полети отменени

Транспортен хаос на Острова

Милиони британци станаха потърпевши на най-голямата железопътна стачка за последните повече от 30 години. Премиерът Борис Джонсън призова работодателите и профсъюзите да намерят компромис и да постигнат договореност по спорните въпроси.

Профсъюзът на транспортните работници RMT свика тридневната стачка днес, в четвъртък и в събота по повод на недоволството от заплащането, съкращенията на работни места, условията за труд и пенсиите.

От Даунинг стрийт обаче съобщиха, че премиерът Джонсън смята, че увеличаване на заплащането в съответствие с инфлацията е „неосъществимо“ в момента.

Милиони ползващи железниците бяха сериозно засегнати от стачката, в която участват повече от 40 000 жп работници.

Само около 20% от влаковете се движат днес, като има райони, в които изобщо няма влакове. Движението е напълно парализирано в графства като Корнуол и Дорсет, големи части от Шотландия и Уелс, градове като Честър, Хъл, Линкълн и Уустър.

Драматично е положението в Лондон, където има отделна стачка на работещите в метрото. Автобусите в столицата са препълнени с недоволни граждани.

На заседанието на кабинета тази сутрин Борис Джонсън заяви, че са необходими реформи в железниците, защото иначе хората ще престанат да ги използват. Той обаче подчерта, че стачките са „напълно погрешен ход и ненужни“.

Профсъюзите, които не успяха да се договорят с работодателите за 7% увеличение на заплащането, обвиняват основно правителството за кризата с постоянното орязване на финансирането на сектора.

Очаква се работници в други сектори да започнат стачки заради поскъпването на живота.

На 28 юни профсъюзът на пощенските работници ще проведе допитване до членовете си. Учителите и някои обществени служители също имат готовност за стачни действия.

- реклама -