антикорупционни мерки "Трансперънски Интернешънъл", корупция,

„Трансперънси Интернешънъл“: 48% от българите смятат, че корупцията у нас се е увеличила

1/3 от европейците смятат, че проблемът с корупцията в държавите им се задълбочава, а 44%, че няма подобрение.

Това показва проучване на „Трансперънси Интернешънъл“, проведено сред 40 хил. граждани на Европейския съюз.

Изследването нарежда страната ни на трето място – 48% от българите са отговорили, че през изминалата година корупцията в държавата ни се е увеличила.

На второ място е Словения (51%), а на първо – Кипър (65%). Проучването засяга корупционните практики в различни сектори и проявления.

Във всички изследвани сектори страната ни е в челните позиции, като в сектор „Здравеопазване“ оглавяваме класацията. Според „Трансперънси Интернешънъл“ данните са обезпокоителни и се налагат спешни мерки от държавите в ЕС за решаване на проблема.

Гражданите на ЕС отчитат, че бизнесът и политиката имат все по-топли връзки.

Проучването откроява проблема, че често законите се правят така, че да работят в полза на определени частни интереси, а не за общото благо. По-малко от 30% от анкетираните смятат, че тяхното правителство взима предвид мнението на гражданите си при гласуване на определени норми. Около половината отговарят, че големите фирми често прибягват до подкупи и връзки, за да се си осигурят доходоносни договори с държавата и да избегнат плащането на данъци. Над 50% от европейците смятат, че правителството в тяхната държава се ръководи от частни интереси. В България такова мнение споделят близо 70% от гражданите, нареждайки страната ни на второ място след Словения по този показател.

Изследването на „Трансперънси Интернешънъл“ показва, че почти 2/3 от гражданите на ЕС смятат, че в държавите им има корупция по високите етажи на властта.

Докладът посочва, че ситуацията се влошава и заради усещането за безнаказаност, като само 21% от запитаните са отговорили, че корумпираните служители в държавния апарат получават подходящи наказания. Европейците са разделени в мнението си относно кои институции имат най-големи проблеми с корупцията. Половината смятат, че най-корумпирани са премиерите и депутатите. За другата половина това са бизнесмените и банкерите. 

Според изследването около трима на всеки десет души са използвали лична връзка за достъп до здравеопазване, образование или друга обществена услуга.

Това се равнява на над 106 млн. души. Достъпът до здравеопазване по време на пандемията от COVID-19 се оказва горещият картоф в доклада на „Трансперънси Интернешънъл“ за корупцията в ЕС. 6% от хората през изминалата година са платили подкуп, за да получат здравни грижи, а 29% са използвали връзки за целта. От организацията коментират, че данните са притеснителни, защото именно по време на здравна криза е от изключително значение хората да имат бърз достъп до медицинска грижа или ваксинация. 

Основно място в доклада заема темата за изнудването.

Оказва се, че в сфери като здравеопазване и образование се наблюдава злоупотреба със служебно положение за лични ползи. В това направление България оглавява класацията. 17% от запитаните ни сънародници са отговорили, че са били изнудвани или познават човек, който е бил. На второ и трето място се нареждат Хърватия и Румъния. Половината от анкетираните са заявили, че се страхуват да подадат сигнал за корупция. Оптимистичен факт е, че европейците са оптимистични и смята, че ситуацията може да се подобри. 2/3 от хората посочват, че ограничаването на корупцията зависи от обикновените хора.

- реклама -