трансджендър, ММА, дебют, победа

Трансджендър, бивш член на специалните сили на САЩ, с дебютна победа в ММА при жените (СНИМКИ)

Вторият трансджендър състезател в ММА за жени Алана Маклафлин започна с победа дебюта си при професионалистите. Маклафлин е бивш войник от специалните части на САЩ, но споделя пред USA Today, че още от дете иска да смени пола си.

Снощи Маклафлин победи безапелационно на ринга Селин Провост на гала вечер във Флорида.

Само два рунда бяха нужни на Маклафлин, за да надвие съперничката си със събмишън.

Победата й обаче предизвика вълна от негативни реакции в мрежата.

„В отчаян начин да търси внимание, американският промоутър на Маклафлин направи ММА дебют на своя трансджендър боец ​​и бивш член на специалните сили на американската армия, изправена срещу жена“, написа в Twitter испанското издание на „Fighters Magazine“.

Според медията от месеци промоутърът на Маклафлин се е опитвал да й намери съперничка, но всички състезателки и техните мениджъри отказвали.

Отговор срещу критиките публикува самата Маклафлин:

„Добро утро, приятели, поддръжници и други! Получавам много неприятни съобщения, в които хората ме наричат измамница, сякаш аз не понесох удари в първия рунд и половина. Трябва да покажете на Селин малко уважение и да отидете да коментирате някъде другаде. Тя почти ме довърши повече от веднъж и според точковия резултат безапелационно спечели първия рунд. Това е единствената публикация, която ще направя по въпроса. Няма да се поколебая да блокирам всеки трансфоб“, пише Маклафлин.

Тя публикува и своя снимка, на която се виждат нараняванията й от изминалия мач.

Тя е едва втората транссексуална жена, която се бие в MMA. Фалън Фокс, който беше първият трансджендър в ММА беше до клетката и наблюдаваше Маклафлин. 38-годишната Маклафлин премина всички медицински прегледи преди битката.

Алана тренира в MMA Masters в района на Маями. Маклафлин се надява да бъде пионер за транссексуалните спортисти в бойните спортове и заяви, че иска да „отвори вратата“ и „да направи място“ за други като нея, пише ММА.bg.

Фалън Фокс се би шест пъти в MMA от 2012 до 2014 година. Патрисио Мануел влезе в историята на бокса през 2018 година, когато стана първият транссексуален мъж, който се състезава в професионален боксов мач в САЩ. Мануел победи Уго Агилар с единодушно решение.

- реклама -