Доналд Тръмп Сирия химическа атака ответен удар

Тръмп заплашва с военен отговор на химическата атака в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп заяви пред членове на Конгреса, че обмисля военен отговор на сирийската химическа атака, съобщиха източници, цитирани от CNN.

Телевизията твърди, че според източниците й президентът още не е взел рeшение, но обсъжда с военнния министър Матис възможните действия. Тръмп се доверява на мнението на Матис, твърди един от източниците.

Официален американски източник заяви пред телевизията, че „Пентагонът отдавна има опции за удар срещу химическия арсенал на Сирия и е предоставил тези опции на администрацията.

Според източниците администрацията проучва реакцията на Русия, доколкото моментната геополитическа ситуация в Сирия е сходна с тази, която бе по време на Обама.

На 3-ти април при удар срещу град Хан Шейхун в северозападна Сирия загинаха десетки цивилни, включително деца. Предполага, че атаката е извършена с химическо оръжие, тъй като много от пострадалите се оплакват от типични за подобен вид нападения симптоми като повръщане, световъртеж, респираторни проблеми.

- реклама -