Мексико

Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико завинаги

Американският президент Доналд Тръмп заплаши при необходимост, да затвори границата с Мексико завинаги

„Мексико е длъжна да отпрати размахващите флагове мигранти, много от които са хладнокръвни престъпници, да се върнат в страните си. Направете това чрез самолети, автобуси и по всякакъв друг начин, който искате, но те няма да дойдат в САЩ. Конгрестът – рефинансирайте строителството на стената!“, написа държавният глава на своята Туитър страница.

В неделя управлението на митническо-пограничните служби на САЩ съобщи за временното затваряне на контролно-пропускателен пункт край град Сан Диего, Калифорния. Сега в мексиканския щат Долна Калифорния близо до границата със Съединените щати има няколко хиляди души от страни в Централна Америка, които искат да влязат в САЩ. Преди няколко дни жители на Тихуана, недоволни от масовото пристигане на мигранти, проведоха огромен протест срещу присъствието им в града, припомни ТАСС.

В събота Вашингтон пост съобщи, че мексиканските власти са се съгласили с предложението на Съединените щати – всички имигранти, които искат да влязат в американска територия през южната граница, ще трябва да чакат решение за тяхното убежище в Мексико. По-рано президентът Тръмп съобщи, че ще се обърне към военните и ще затвори южната граница на Съединените щати, ако мексиканските власти не спрат потока от нелегални имигранти от Централна Америка, които преминават през тяхната страна.

Той също така обвини властите на латиноамериканските държави за бездействие във връзка с незаконната имиграция на своите граждани в Съединените щати.

- реклама -