американските избори Тръмп мита

Тръмп заплаши да наложи нови мита на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара. Това стана, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предадоха Франс прес и Ройтерс.

„Допълнителни мерки трябва да бъдат взети, за да се насърчи Китай да промени несправедливите си практики и да отвори своя пазар за американски стоки“, гласи комюнике на президента, цитирано от Белия дом.

Тръмп е наредил на търговския представител на САЩ да подготви налагането на допълнителните мита, които ще влязат в сила, ако Китай въведе обявените от него мита.

„Ако Китай увеличи митата си, ние ще отвърнем с налагане на допълнителни мита на още стоки за 200 милиарда долара“, се казва в комюникето, цитирано от ДПА.

Китай отговори на заплахите на президента на САЩ и ги определи като „изнудване“, предава АФП.

От Пекин предупредиха, че са готови да предприемат ответни мерки, ако Вашингтон осъществи намеренията си.

„Политиката на Съединените щати да прилагат натиск и изнудване и да пренебрегват постигнатия вече в резултат от многократни двустранни преговори консенсус породи сериозно разочарование, включително сред международната общност“, се казва в заявление на китайското министерство на търговията, публикувано на официалния интернет сайт на институцията.

„В случай, че САЩ действат нерационално, Китай няма да има друг избор, освен да предприеме всеобхватни ответни мерки“, допълват от министерството.

В същото време котировките на водещите борси в Източна Азия отбелязаха сериозен спад, провокиран от изказването на Тръмп.

- реклама -