сн. БГНЕС

Тръмп заплаши да хвърли армията срещу грабежите в Минеаполис

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши в петък, че ще спре грабежите в Минеаполис с безмилостна военна сила, след като този град преживя трета нощ на палежи и безредици заради полицейското убийство на невъоръжен чернокож.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък заплаши, че ще предприеме действия, за да постави град Минеаполис „под контрол“. Той нарече „разбойници” буйстващите демонстранти, възмутени от смъртта на афроамериканеца поради полицейската бруталност. Тръм добави, че „започне ли плячкосването, ще започне и стрелбата“.

Президентът каза, че ,е разговарял с губернатора на щата Минесота Тим Уолз, който е от съперничещата Демократическа партия, и „му казал, че военните са с него през цялото време“.

Президентът не уточни какво има предвид – Уолз вече задейства Националната гвардия – но Twitter реагира, поставяйки предупредителен знак, който не позволява президентският туит да бъде споделен или харесван. Компанията обаче не изтри туита на Тръмп.

Все пак Белият дом се видян принуден да бие отбой, след като Twitter реши, че президентската институция насърчава насилие. „Президентът не прославя насилието. Той явно го осъди “, туитна Белият дом.

Тръмп е известен със защитата на полицията и затова нетипично за него прозвучаха думите му от четвъртък, че се чувства „много, много зле“ заради смъртта на Флойд. Освен това той описа видео, заснело насилствената му смърт като „много шокираща гледка“.

Но президентският език стана по-агресивен, след като насилието в Минеаполис ескалира и се стигна до грабежи. „Тези бандити позорят паметта на Джордж Флойд и аз няма да допусна това да се случи“,туитна президентът.

Джефри Робинсън, директор центъра Трон за справедливост и равенства към Американския съюз за граждански свободи, окачестви последното изявление на президента като «лицемерно, аморално и незаконно».

- реклама -