Тръмп граница Мексико войници стрелба

Тръмп заплаши, че войската ще започне да стреля по мигранти

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп предупреди, че войниците по границата с Мексико може да открият огън по мигранти, които ги замерват с камъни в опит да проникнат незаконно в САЩ.

Това предоха световните агенции.

Тръмп обяви, че групата от няколко хиляди мигранти, които опитват да изминат пеша разстоянието от Централна Америка до Съединените щати през територията на Мексико, са замервали с камъни мексиканската полиция.

„Няма да позволим това. Ако те искат да хвърлят камъни по нашите военни, то нашите военни ще отговорят. Аз им казах да възприемат, че това са огнестрелни оръжия. Казах им, че ако хвърлят камъни, както по мексиканската полиция, то това означава, че стрелят по тях“, обясни Тръмп.

Дни преди междинните избори американският държавен глава обвини Демократите, че искат да отворят границите за „бандити“, „изнасилвачи“ и други опасности.

Той допълни, че отсега нататък САЩ ще прекратят практиката да предоставят политическо убежище на лица, които са преминали нелегално границата.

Критиците на Тръмп смятат, че подобна промяна ще бъде незаконосъобразна.

Тръмп обаче отхвърля подобни твърдения. „Това е напълно законно. Ние ще спрем хората на границата. Това е нашествие и никой не го поставя под въпрос“, добави той и подчерта, че не е против имиграцията, а само иска тя да бъде в рамките на правилата.

„Масовата неконтролирана имиграция е изключително нечестна спрямо мнозинството имигранти, които вече са тук, спазват законите, изчакали са реда си и са следвали процедурите. Някои от тях са чакали с години, чакали са много дълго“, отбеляза Тръмп.

- реклама -