Куба

Тръмп замрази отношенията между САЩ и Куба

Късно снощи президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че отменя „едностранната” сделка на предишната американска администрация за нормализиране на отношенията между Вашингтон и Хавана. Той подчерта още, че решението му ще влезе в сила незабавно.

„Оттук насетне прекъсвам изцяло едностранното споразумение на предишната администрация с Куба. Ще търсим далеч по-добра сделка за кубинския народ и САЩ. Не искаме американски долари да бъдат използвани за подкрепа на военния монопол, който експлоатира и малтретира гражданите на Куба”, обяви американският президент.

Той поиска да бъдат освободени всички американски затворници в страната

В противен случай санкциите срещу режима на комунистическия остров няма да бъдат вдигнати, категоричен бе Тръмп.

През януари 2015 г., Обама призова Конгреса да вдигне напълно ембаргото срещу Куба. В тази връзка той подписа редица постановления за смекчаване на съвместната политика в областта на търговията, туризма, транспорта, застрахователните и финансови връзки.

Сегашната администрация инициира преглед на всички наскоро взети от Вашингтон решения по отношение на политиката към Куба.

САЩ скъса дипломатическите отношения с Куба през 1961 г. В същото време, Вашингтон обяви въвеждането търговско и икономическо ембарго за Куба. Въпреки това, през декември 2014 г., Обама призна, че предишната политика на Вашингтон срещу Хавана не работи и обяви началото на движението към нормализиране на двустранните отношения.

- реклама -