Huawei

Тръмп забрани на държавните ведомства в САЩ да ползват продукти на Huawei

Администрацията на Доналд Тръмп обяви забрана на държавните ведомства да купуват оборудване и услуги от Huawei, съобщава CNBC, позовавайки се на високопоставен източник.

„Белият дом планира да предприеме голяма стъпка за забрана на правителствените агенции да правят бизнес с Huawei. Очаква се администрацията на Тръмп да издаде указ днес следобед, в който да забрани на агенциите да купуват телекомуникационно оборудване, оборудване за видеонаблюдение или услуги от Huawei“, съобщава CNBC.

Джейкъб Ууд, говорител на Службата за управление и бюджет на Белия дом, заяви, че „администрацията се ангажира да защитава страната от чужди противници“.

Отбелязва се, че новото правило ще влезе в сила на 13 август, като то се отнася не само за Huawei, но и за други китайски телекомуникационни компании, като ZTE и Hikvision.

Администрацията на САЩ обвинява Huawei в сътрудничество с военните и разузнаването на КНР и евентуално шпиониране на клиенти. Съединените щати също убеждават редица страни да не използват инфраструктурата и оборудването на Huawei при прехода към 5G клетъчен стандарт. През май Министерството на търговията на САЩ вкара Huawei в черния списък, което блокира пътя на компанията към закупуване на компоненти и технологии от американски производители. Huawei също е в списъка на компаниите, на които е забранено да правят бизнес с американски компании без съответните лицензи.

- реклама -