Тръмп за военните в Сирия: Нашите мъже, жени и момчета ще се приберат обратно (ВИДЕО)

Президентът Доналд Тръмп заяви в сряда, че е време американските военни да се приберат у дома от Сирия след години на борба с Ислямска Държава.

„Ние спечелихме“, каза Тръмп във видео съобщение публикувано в Туитър, в което декларира, че джихадистите от ИД са победени. „Ние ги ударихме и ги ударихме лошо. Върнахме обратно земята“, заяви той.

 

„Така че нашите момчета, мъж и жени, те всички ще се и се прибират обратно“, каза Тръмп.

Официалните лица потвърдиха, че решението на президентът е било финализирано във вторник.

В своето видео Тръмп твърди, че сега е правилното време за такова изтегляне.

„Те се подготвят. Вие ще ги видите много скоро. Те са героите на Америка“, каза той.

Съюзниците на САЩ са шокирани от решението на Тръмп да изтегли военните си от Сирия

Тръмп обяви решението си вчера, като се мотивира с това, че „Ислямска държава“ е победена. Мнозина обаче възразиха, че този ход може да доведе до подем на джихадисткото движение.

Сенаторът републиканец и съюзник на Тръмп Линдзи Греъм нарече изтеглянето „огромна грешка в стила на Обама“. А британското външно министерство предупреди, че „остава още много работа“ и не трябва да се подценява заплахата, която „Ислямска държава“ все още представлява.

Русия приветства изтеглянето на американските войски

От руското външно министерство отбелязват, че това ще създаде перспективи за политическо уреждане на сирийската криза. Висш представител на американската администрация заяви, че Тръмп не е обсъждал предварително изтеглянето на американските войници от Сирия с Ердоган.

Вашингтон обяви, че е започнало изтегляне на войските от Сирия, тъй като е постигната победа над ИДИЛ.

- реклама -