Тръмп възобнови спорни енергийни проекти

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителни заповеди за възобновяване на строителството на спорни енергийни проектиKeystone и нефтопровод в Северна Дакота.

Петролопроводът Keystone XL е проектиран, за да доставя петрол от Канада към Мексиканския залив.

Администрацията на бившия президент Барак Обама и Конгреса спряха проекта заради заплаха за околната среда. Еколозите изразяват опасения, че проектът ще нанесе сериозни екологични щети.

Предвижда се петролопроводът да пренася по 800 хиляди барела дневно към рафинериите на брега на Мексиканския залив. Проектът за петролопровода от канадската провинция Албърта до Тексас и Луизиана е построен вече в отделни участъци.

Нефтопроводът в Северна Дакота трябва да доставя гориво в Южна Дакота, Айова и Илинойс. Проектът за тръбопровода с дължина 1185 км се оценява на близо 4 милиарда долара. Основната част вече е построена.

Според съществуващия план на границата между Дакота и Минесота трасето му трябва да пресече река Мисисипи, което многократно доведе до протести на местните жители. Според тях тръбата ще замърсява водите на реката. Другият аргумент срещу сегашния маршрут е че той преминава през земите, където сиуксите погребва своите мъртви.

Местната индианска общност протестира срещу проекта, тъй като се опасява, че тръбопроводът представлява екологична заплаха за селищата, край които ще преминава.

Междувременно Тръмп съобщи, че „по някое време следващата седмица“ ще обяви номинацията за вакантното място във Върховния съд.

- реклама -