Тръмп въвежда 10-процентни мита за китайските стоки

На 17 или 18 септември САЩ ще обяви въвеждането на мита в размер на 10%, а не на 25%, както бе планирано първоначално, вътрху допълнителна група стоки от Китай на стойност 200 млрд. долара, съобщава американския вестник “ Уолстрийт джърнъл“.

Според източниците на вестника, администрацията на президента Доналд Тръмп също е набелязала нов кръг от търговски преговори с китайската делегация във Вашингтон на 27-28 септември. Американската делегация ще бъде оглавена от министъра на финансите Стивън Мнучин.

„Блумбърг“ съобщи в петък, че Тръмп е дал указания на своите сътрудници да пристъпят към изпълнението на плана за въвеждането на мита за допълнителни групи стоки от Китай. Агенцията, обаче, не посочва крайните срокове за тази стъпка. Според тях, все още не е обявено въвеждането на мита, в частност поради факта, че администрацията на САЩ обсъжда възможността за тяхното преработване.

Тръмп нееднократно е заявявал, че не харесва дефицита в търговията с Китай. На 15 юни той обяви, че във връзка с предполагаема кражба на интелектуална собственост и технологии от страна на Китай, както и факта, че Пекин прибягва до нелоялни търговски практики, САЩ ще наложат мита от 25% върху вноса на китайски стоки на стойност 50 млрд. долара. Китайските власти незабавно реагираха с тарифи с аналогична стойност за вносните американски продукти.

След това, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър обяви изготвянето на допълнителен списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара , обложени с мита от 10%. Той мотивира тази стъпка, като изтъкна нежеланието на Китай да промени несправедливата си търговска практика.

- реклама -